To danie stworzone na niedzielny obiad. Kurczaka wystarczy obłożyć plasterkami tego owocu

Dodano:
Udka pieczone w pomarańczach Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Kurczak w pomarańczach to efektowne, ale bardzo proste do zrobienia danie. Dodatek cytrusów sprawia, że mięso jest soczyste i pełne aromatu.

Jeśli nie masz pomysłu na udka z kurczaka, to my dziś przychodzimy z pomocą. Kurczak w pomarańczach to coś, co bez wątpienia zachwyci całą rodzinę. Tak przygotowane mięso idealnie pasuje jako dodatek do tradycyjnego, niedzielnego obiadu z ziemniakami i surówką.

Jak zrobić kurczaka w pomarańczach?

Nasza propozycja to udka w pomarańczach, ale do zrobienia dania można wykorzystać również pałki lub całe ćwiartki z kurczaka. Cały sekret polega na dodatkach, a są to pomarańcze, cebula, czosnek i rozmaryn. Wszystko niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Do tego prosta marynata do mięsa z papryki i tymianku. Nic więcej nie potrzeba.

Dodatkowo możesz przygotować sobie ok. pół szklanki soku pomarańczowego, i w razie potrzeby podlewać nim mięso.

Przepis: Udka z kurczaka w pomarańczach

Pyszny patent na pieczonego kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
570 w każdej porcji

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 czerwone cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kurczakówWymieszaj oliwę z paprykami, solą i tymiankiem. Natrzyj mięso i odstaw na ok. 15-20 minut. Obsmaż udka na rozgrzanej patelni z obu stron.
  2. Pieczenie kurczakówW naczyniu żaroodpornym ułóż udka. Jedną pomarańczę pokrój w plastry i poukładaj je między udkami. Dodaj ząbki czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulę, włóż gałązki rozmarynu. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok, a resztki owocu również włóż do brytfanki. Piecz kurczaka ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. W razie potrzeby podlewaj sokiem pomarańczowym.

Gotowe kurczaki podawaj z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi oraz ulubioną surówką. Mięso w tej wersji doskonale pasuje także do ryżu albo frytek. Pasuje tu surówka z kapusty albo surówka z marchewki i pomarańczy.

Inne pomysły na kurczaka w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach i niedzielny obiad to połączenie idealne. Takie mięso można przyrządzić na wiele sposobów, a nasz przepis modyfikować w zależności od potrzeb. Kurczaka można upiec także w rękawie do pieczenia – to dodatkowa gwarancja soczystości i miękkości mięsa. Wtedy wystarczy wszystkie składniki wrzucić do rękawa i upiec. W takiej wersji do rękawa można dołożyć także ćwiartki ziemniaków – po niespełna godzinie wyjmiesz z piekarnika gotowy obiad.

Do pieczenia można dorzucić także inne warzywa. Doskonale pasuje tu marchewka oraz seler naciowy. Możesz też eksperymentować z marynatą i np. paprykę połączyć z curry, albo do natarcia mięsa użyć samych ziół (może to być np. mieszanka ziół włoskich lub zioła prowansalskie).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...